What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

Ateizmi dhe Agnosticizmi

Radioshqip

Administrator
Staff member
Reaction score
0
Ndonëse shpesh vendosen në të njëjtin grup (atë të njerëzve që nuk praktikojnë një fe), Ateizmi dhe Agnosticizmi janë dy qëndrime të ndryshme filozofike që lidhen me besimin dhe dijen.

Në shoqërinë shqiptare, këto dy grupe përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të popullsisë, shpesh si pasojë e trashëgimisë historike (periudha e ateizmit shtetëror) ose e rritjes së mendimit kritik dhe laik.

1. Ateizmi (Nuk besoj)​

Ateizmi është mungesa e besimit në ekzistencën e perëndive apo forcave mbinjerëzore.

• Pyetja kryesore: A beson në Zot? Përgjigja: Jo.
  • Logjika: Ateistët zakonisht bazohen te shkenca, provat empirike dhe materialiizmi. Për një ateist, universi funksionon përmes ligjeve të fizikës dhe nuk ka nevojë për një "krijues" për t'u shpjeguar.
  • Ateizmi i Fortë vs. i Butë: Ateistët e "fortë" pohojnë me bindje se Zoti nuk ekziston, ndërsa ata të "butë" thjesht nuk kanë asnjë besim për shkak të mungesës së provave.

2. Agnosticizmi (Nuk e di)​

Agnosticizmi është një qëndrim rreth dijes. Ai thotë se ekzistenca ose mosekzistenca e Zotit është e pamundur të vërtetohet nga mendja njerëzore.

• Pyetja kryesore: A mund ta dimë nëse ka Zot? Përgjigja: Nuk kemi si ta dimë.
  • Logjika: Agnostiku është "skeptiku i ndershëm". Ai thotë: "Unë nuk kam prova që Zoti ekziston, por as prova që ai NUK ekziston, prandaj po qëndroj në mes."
  • Ateisti Agnostik: Shumë njerëz kombinojnë të dyja: "Unë nuk besoj se ka Zot (ateist), por e pranoj që nuk mund ta vërtetoj këtë 100% (agnostik)."

3. Diferenca në një shembull të thjeshtë​

Imagjinoni një kuti të mbyllur:

• Besimtari: Thotë: "Brenda ka një dhuratë."
  • Ateisti: Thotë: "Nuk besoj se ka gjë brenda."
  • Agnostiku: Thotë: "Derisa të hapet kutia, nuk kemi asnjë mënyrë për ta ditur çfarë ka brenda, ndaj çdo pretendim është i pabazuar."

4. Ateizmi dhe Agnosticizmi në Shqipëri​

Shqipëria ka një histori unike me këto koncepte:

• Trashëgimia e 1967-ës: Shqipëria u shpall shteti i parë ateist në botë. Kjo periudhë krijoi një brez që u rrit pa fe, duke e parë botën përmes lenteve shkencore dhe materialiste.
  • Sot: Pas vitit 1990, feja u rikthye, por shumë shqiptarë mbeten "besimtarë laikë" ose ateistë. Ata mund të festojnë Bajramin apo Krishtlindjen si traditë kulturore, por në jetën e përditshme nuk besojnë apo praktikojnë rregullat fetare.
  • Toleranca: Në Shqipëri, ateistët dhe agnostikët bashkëjetojnë pa probleme me besimtarët, shpesh duke qenë pjesë e së njëjtës familje.

5. Mite dhe Gabime të Zakonshme​

• "Ateizmi është fe": Gabim. Ateizmi është mungesë feje, ashtu si "të mos luash futboll" nuk është sport.
  • "Ateistët nuk kanë moral": Gabim. Ateistët dhe agnostikët ndjekin sisteme morale si Humanizmi, ku e mira dhe e keqja bazohen te ndjeshmëria njerëzore, ligji dhe arsyeja, jo te ndëshkimi hyjnor.
Një citat i famshëm (Bertrand Russell): "Problemi me botën është se njerëzit e mënçur janë plot dyshime (agnostikë), ndërsa budallenjtë janë plot vetëbesim."
A të duket ky pozicioni "në mes" i agnostikëve si më logjiku, apo mendon se njeriu ka nevojë për një bindje më të prerë (qoftë besim, qoftë ateizëm)?

Back