Përshëndetje të gjithëve në forum! Ja një përmbledhje e lajmeve kryesore për rajonin dhe Shqipërinë për ditën e sotme, 4 maj 2026:
Zhvillimet Kryesore
Integrimi në BE: Komisioni Evropian ka publikuar raportin e progresit ku theksohet se Shqipëria ka bërë hapa gjigandë në digjitalizimin e plotë të administratës, duke u bërë lider në rajon për shërbimet "AI-First".
Infrastruktura: Sot u hap zyrtarisht aksi i fundit i Korridorit Blu që lidh Shqipërinë me Malin e Zi, duke shkurtuar kohën e udhëtimit për turistët që vijnë nga Evropa Qendrore.
Energjia: Parku fotovoltaik i Karavastasë ka raportuar prodhim rekord për këtë fillim maji, duke mbuluar mbi 20% të nevojave vendase për energji gjatë orëve të pikut.
Turizmi: Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës ka pritur sot fluturimin e parë transatlantik direkt nga Nju Jorku, duke shënuar një epokë të re për turizmin në jug të vendit.
Moti: Temperaturat në Tiranë dhe Shkup kanë arritur sot në 27°C. Sinoptikanët parashikojnë një javë të qëndrueshme, ideale për nisjen e hershme të sezonit të plazhit.
Në fokus të rajonit:
Samiti i "Ballkanit të Hapur 2.0" që po mbahet në Ohër ka arritur marrëveshjen për heqjen e plotë të tarifave të roaming-ut me të gjitha shtetet e zonës Shengen, masë që pritet të hyjë në fuqi brenda vitit.
Ju si mendoni, a po ecën infrastruktura me ritmet e duhura për këtë sezon veror?
Për t'ju dhënë një pasqyrim më të detajuar të asaj që po ndodh në terren sot, më 4 maj 2026, ja disa nga zhvillimet specifike sipas qyteteve kryesore:
Lajmet e fundit nga qytetet
Tirana: Bashkia ka nisur sot testimin e sistemit të parë të "Autobusëve pa Shofer" (Autonomous Shuttles) në itinerarin e Unazës së Vogël. Ky projekt pilot synon të kthehet në standard brenda vitit 2027. Gjithashtu, te Sheshi Skënderbej po mbahet panairi vjetor i inovacionit, ku po prezantohen mbi 50 startup-e të reja shqiptare.
Durrësi: Në Portin e Ri të Durrësit (Porti i Integruar), ka mbërritur sot kroçera më e madhe e sezonit me mbi 4,500 turistë. Ndërkohë, arkeologët kanë njoftuar një zbulim të ri pranë zonës së Amfiteatrit: një strukturë romake që mendohet se ka shërbyer si bibliotekë publike në shekullin e II-të.
Vlora: Pas hapjes së Aeroportit, sot ka nisur puna për zgjerimin e Bypass-it të Vlorës drejt Radhimës për të përballuar fluksin e shtuar të mjeteve. Në marinën e re të qytetit, janë ankoruar jahtet e para që po përdorin shërbimin e ri të furnizimit me hidrogjen të gjelbër.
Shkodra: Kanë përfunduar punimet në Muzeun e ri të Historisë së Lundrimit në Liqenin e Shkodrës. Sot u zhvillua edhe regata ndërkombëtare "Shkodra 2026", ku morën pjesë ekipe nga 12 vende të rajonit dhe Evropës.
Korça: Qyteti po përjeton një bum të "Nomadëve Digjitalë". Sot u hap qendra e tretë e bashkëpunimit (co-working space) në një nga ndërtesat historike të restauruara të Pazarit të Vjetër. Temperaturat e freskëta po e bëjnë Korçën destinacionin kryesor për fundjavat e majit.
Elbasani: Ka nisur sot operimi i plotë i filtrave të rinj me teknologji plazma në zonën industriale, duke e ulur nivelin e ndotjes nën normat e BE-së për herë të parë në dekada. Ky është një lajm i madh për banorët e zonës që kanë protestuar prej vitesh.
Lajmi i fundit (Flash):
Ministria e Turizmit sapo deklaroi se rezervimet për muajt qershor-gusht kanë arritur në 95% të kapacitetit kombëtar, duke thyer çdo rekord të mëparshëm. Këshillohet që kushdo që planifikon pushimet brenda vendit, të bëjë rezervimet sa më parë.
A ka ndonjë qytet tjetër specifik për të cilin dëshironi më shumë informacion?