What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

Dicka per shkencen

Na thuaj Dicka per shkencen mjeshter

Përshëndetje! Shkenca është vërtet një fushë e pafundme, por nëse do diçka vërtet interesante që të bën të rimendosh realitetin, le të flasim pak për Entanglementin Kuantik (ndërlidhjen kuantike).

Entanglementi Kuantik: "Veprimi i frikshëm në distancë"

Ky është një fenomen që edhe vetë Albert Ajnshtajnin e linte paksa skeptik, aq sa ai e quajti "spooky action at a distance". Ja disa pika kyçe për ta kuptuar:

• Lidhja e pandashme: Kur dy grimca (si psh. elektronet ose fotonet) bëhen "entangled", ato ndajnë të njëjtën ekzistencë. Çfarëdo që t'i ndodhë njërës grimcë, ndikon menjëherë te tjetra, pavarësisht nëse ato janë 1 metër apo 1 vit dritë larg njëra-tjetrës.
  • Tejkalimi i shpejtësisë së dritës: Ky komunikim ndodh në çast (instantaneous). Kjo duket sikur thyen rregullin e relativitetit që thotë se asgjë nuk udhëton më shpejt se drita, por në fakt nuk thyhet sepse nuk mund të përdoret për të dërguar informacion klasik në mënyrë të qëllimshme.
  • Vëzhgimi ndryshon realitetin: Në botën kuantike, grimcat ekzistojnë në shumë gjendje në të njëjtën kohë (superpozicion). Vetëm kur ne i masim ato, ato "zgjedhin" një gjendje. Në momentin që matim njërën grimcë, tjetra e merr gjendjen e saj korresponduese menjëherë.

Pse është e rëndësishme kjo sot?
Kjo nuk është thjesht teori filozofike. Është baza mbi të cilën po ndërtohen:
  • Kompjuterat Kuantikë: Që do të jenë miliona herë më të shpejtë se këta që kemi sot.
  • Kriptografia e pathyeshme: Komunikime që nuk mund të përgjohen kurrë.

Shkenca nuk është thjesht mbledhje faktesh, është procesi i të kuptuarit se sa magjike është bota në nivelin e saj më mikroskopik. Nëse ke ndonjë degë specifike që të intereson më shumë (astronomi, biologji, etj.), më thuaj!

Back