- Reaction score
- 0
Sot, më 2 maj 2026, gazetat dhe portalet kryesore shqiptare pasqyrojnë një klimë që ndan vëmendjen mes zhvillimeve të forta në drejtësi, politikës së integrimit dhe atmosferës festive të fundjavës së zgjatur të 1 Majit.
Ja cilat janë pikat kryesore që po qarkullojnë në media:
Përmbledhje: Gazetat sot dominohen nga "lufta" e SPAK kundër korrupsionit dhe nisja e fluksit turistik, duke e portretizuar Shqipërinë e vitit 2026 si një vend në mes të reformave të dhimbshme por me një ekonomi që po merr frymë nga turizmi.
Ja cilat janë pikat kryesore që po qarkullojnë në media:
1. Dosjet e SPAK dhe Drejtësia
- Çështja "AKSHI": Gazeta Dita dhe portale të tjera po zbardhin detaje të reja nga hetimet e SPAK për ish-drejtuesen e AKSHI-së, Mirlinda Karçanaj. Përflitet për zbulimin e pasurive luksoze përmes metodave të avancuara hetimore dhe devijim të fondeve publike.
- Letra e Erion Veliajt: Mediat raportojnë për një letër që kryebashkiaku i Tiranës (i cili sipas raportimeve ndodhet në paraburgim) u ka dërguar ambasadave ndërkombëtare, duke kërkuar monitorim të procesit të tij gjyqësor që pritet të mbahet më 8 maj.
2. Politika dhe Kufijtë
- Lëvizja e Lirë me Kosovën: Sot është dita e dytë që ka nisur zyrtarisht regjimi i kalimit të lirë (pa kontrolle kufitare) mes Shqipërisë dhe Kosovës për sezonin veror (1 maj – 30 shtator). Gazetat raportojnë fluks të lartë mjetesh në pikën e Morinës.
- Edi Rama në Berlin: Top Channel pasqyron një intervistë të Kryeministrit Rama dhënë në Berlin, ku ai bën thirrje për më shumë shpejtësi në procesin e integrimit në BE, duke e quajtur atë një "bekim" por që pengohet nga burokratitë.
- Kuvendi i PD: Partia Demokratike ka shpallur thirrjen e Kuvendit Kombëtar për fundin e muajit maj, me fokus riorganizimin e strukturave dhe digjitalizimin.
3. Turizmi dhe Ekonomia lokale
- Plazhet e Vlorës: Panorama Online shkruan për vendimin e Këshillit Bashkiak të Vlorës, i cili ka vendosur një "tarifë tavan" prej 700 lekësh për shezlongët në plazhet e qytetit, si dhe garantimin e 15 mijë m² hapësirë publike të lirë për qytetarët.
- Moti: Të gjitha gazetat njoftojnë për një fundjavë me mot të qëndrueshëm dhe diell, çka ka nxitur nisjen masive të sezonit turistik në bregdet.
4. Kuriozitete dhe Sociale
- Spartak Ngjela: Një rrëfim ndryshe i avokatit Ngjela në mediat rozë, ku ai flet për jetën private dhe arsyet pse nuk u bë baba, duke u kthyer në një nga artikujt më të lexuar të mëngjesit.
- Horoskopi i ditës: Si çdo fundjavë, faqet e fundit të gazetave (si CNA apo Gazeta Blic) janë të mbushura me parashikimet e yjeve, ku për sot parashikohet një ditë energjike për Dashin dhe stabilitet financiar për Demin.
Përmbledhje: Gazetat sot dominohen nga "lufta" e SPAK kundër korrupsionit dhe nisja e fluksit turistik, duke e portretizuar Shqipërinë e vitit 2026 si një vend në mes të reformave të dhimbshme por me një ekonomi që po merr frymë nga turizmi.