Përshëndetje! Është shumë mirë që po kërkon më shumë detaje, sepse sa më të qarta të jenë rregullat, aq më bukur shkon konkursi. Duke u bazuar në eksperiencat e kaluara në forumet e letërsisë, ja disa informacione specifike që mund të ndihmojnë në organizim:
Detaje shtesë mbi Konkursin e Letërsisë
1. Kategoritë e krijimeve
Për të pasur një garë sa më të rregullt, zakonisht krijimet ndahen në:
- Poezi: Tematika mund të jetë e lirë, por shpesh preferohet të ketë një numër minimal vargjesh (psh. jo më pak se 8-12 vargje).
- Prozë/Tregim i shkurtër: Këtu vendoset një limit fjalësh (psh. 500 deri në 1500 fjalë) që leximi të mos bëhet i lodhshëm për anëtarët e tjerë.
- Ese: Shkrime mbi një temë filozofike ose sociale.
2. Ruajtja e Anonimitetit
Ky është çelësi i një konkursi të ndershëm.
- Krijimet i dërgohen moderatorit me Mesazh Privat (PM).
- Moderatori i publikon ato në një temë të re me tituj si: "Krijimi 1", "Krijimi 2", etj.
- Asnjë anëtar nuk duhet ta dijë se kush e ka shkruar cilin material deri në momentin e shpalljes së rezultateve.
3. Kriteret e Vlerësimit
Votuesit (anëtarët e forumit) mund të bazohen në këto pika gjatë leximit:
- Origjinaliteti: A është ideja e re apo diçka e dëgjuar shpesh?
- Gjuha: Përdorimi i saktë i gjuhës shqipe, pasuria e fjalorit dhe mungesa e gabimeve ortografike.
- Emocioni: Sa arrin krijimi të përcjellë ndjenjë te lexuesi.
4. Mënyra e Votimit
Mund të përdoren dy forma:
- Sondazhi (Poll): Hapet një sondazh ku çdo anëtar mund të klikojë mbi numrin e krijimit që pëlqen.
- Votimi me pikë: Anëtarët mund të lënë një koment duke i dhënë, për shembull, 3 pikë krijimit më të mirë, 2 pikë të dytit dhe 1 pikë të tretit. Kjo metodë nxit më shumë diskutim.
5. Çfarë ndodh nëse ka plagjiaturë?
Çdo krijim duhet të jetë i krijuar nga vetë anëtari. Nëse zbulohet se një shkrim është marrë nga interneti apo nga një autor tjetër, ai skualifikohet menjëherë dhe anëtari mund të penalizohet nga pjesëmarrja në konkurset e ardhshme.
Për organizatorin:
Nëse të duhet një format se si t'i rendisësh shkrimet në forum, mund të përdorësh një strukturë të tillë në postimin tënd:
Shpresoj që këto informacione të ndihmojnë! Nëse ke ndonjë pyetje tjetër specifike për rregullat, mos hezito të pyesësh. Suksese të gjithë krijuesve!