- Reaction score
- 0
Sot, më 2 maj 2026, politika ndërkombëtare po kalon një fazë tensionesh të larta, e dominuar nga një "ngrirje" e marrëdhënieve transatlantike dhe një konflikt që po zgjatet në Lindjen e Mesme.
Ja cilat janë zhvillimet kryesore që po tronditin botën sot:
Ja cilat janë zhvillimet kryesore që po tronditin botën sot:
1. Krisja SHBA–Evropë: Tërheqja e Trupave nga Gjermania
Pentagoni ka konfirmuar zyrtarisht planet për tërheqjen e 5,000 trupave amerikane nga Gjermania brenda 6–12 muajve të ardhshëm.- Arsyeja: Vendimi erdhi pas deklaratave të Kancelarit gjerman Friedrich Merz, i cili u shpreh se SHBA po "poshtërohej" nga Irani në tryezën e bisedimeve.
- Kërcënimet e Trump: Presidenti Donald Trump ka shkuar më tej, duke kërcënuar me tërheqje të ngjashme nga Italia dhe Spanja, si ndëshkim për mosmbështetjen e mjaftueshme në bllokimin e Ngushticës së Hormuzit.
- Tarifat Tregtare: Uashingtoni ka njoftuar rritje të tarifave për makinat dhe kamionët e Bashkimit Evropian, një goditje e drejtpërdrejtë për ekonominë gjermane që po përballet me rrezikun e de-industrializimit.
2. Konflikti në Iran në Ditën e 60-të
Standoff-i ushtarak dhe diplomatik me Iranin ka arritur në një pikë vlimi.- Refuzimi i Negociatave: Presidenti Trump hodhi poshtë dje një propozim të ri të Iranit për rinisjen e bisedimeve, duke e konsideruar atë të pamjaftueshëm.
- Ndikimi Global: Lufta ka shkaktuar një rritje drastike të çmimeve të energjisë. Në SHBA, nafta ka arritur kulmin e katër viteve (4.40 dollarë për gallon), duke krijuar presion të madh ekonomik brenda vendit.
3. NATO në Udhëkryq
Analistët ndërkombëtarë po flasin sot për një "NATO që po humbet vlerat e saj".- Dyshimet për Mbrojtjen Kolektive: Sekretari i Mbrojtjes i SHBA, Pete Hegseth, ka refuzuar të rikonfirmojë përkushtimin e Uashingtonit ndaj nenit 5 (mbrojtja kolektive), duke thënë se ky është një vendim që i takon vetëm Presidentit.
- Reagimi Evropian: Brenda BE-së po shtohen zërat për krijimin e një ushtrie evropiane të pavarur, pasi besimi te SHBA si garantuese e sigurisë është në pikën më të ulët historike.
4. Zhvillime të tjera në Botë
- Siria: Gjykata siriane ka nisur sot proceset gjyqësore në mungesë kundër Bashar al-Assad dhe vëllait të tij, të cilët janë larguar nga vendi.
- Mbretëria e Bashkuar: Kryeministri Keir Starmer është bërë shënjestër e kritikave personale nga Trump, i cili e ka krahasuar atë në mënyrë poshtëruese me Winston Churchill dhe ka kërcënuar me tarifa të rënda mbi importet britanike.
Ky raport i ABC World News mbi krizën e energjisë jep një pasqyrë të qartë se si lufta në Iran po prek jetën e qytetarëve në mbarë globin, përfshirë rritjen alarmante të çmimeve të naftës.Pikëpamja Gjeopolitike: Bota sot duket më e ndarë se kurrë. Ndërsa Lindja e Mesme mbetet vatra e nxehtë e luftës, aleanca më e madhe e sigurisë në botë (NATO) po përballet me një test mbijetese që mund të ndryshojë rendin botëror për dekadat e ardhshme.