What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

Natyra dhe Kafshët, Shkenca dhe Universi, Njeriu dhe Trupi, Fakte "Të Çuditshme"

Radioshqip

Administrator
Staff member
Reaction score
0
Kuriozitetet janë "ushqimi" i preferuar i mendjes njerëzore. Ato na kujtojnë se bota është shumë më e çuditshme dhe më interesante seç e mendojmë në përditshmërinë tonë.

Ja disa fakte magjepsëse të ndara në kategori, që me siguri do t'i tregosh në bisedën e radhës:

1. Natyra dhe Kafshët 🌍

• Oktapodët kanë tre zemra: Dy zemra pompojnë gjakun drejt mushkërive (shkrushkujve), ndërsa e treta e pompon në pjesën tjetër të trupit. Dhe sikur të mos mjaftonte kjo, gjaku i tyre është blu!
  • Mjalti nuk prishet kurrë: Arkeologët kanë gjetur vazo me mjaltë në varret e lashta egjiptiane që janë mbi 3,000 vjet të vjetra dhe akoma janë krejtësisht të ngrënshme.
  • Lopët kanë "shoqe të ngushta": Studimet tregojnë se lopët stresohen kur ndahen nga shoqet e tyre të preferuara dhe rrahjet e zemrës së tyre rriten.

2. Shkenca dhe Universi 🌌

• Një ditë në Venerë është më e gjatë se një vit: Venerës (Afërditës) i duhet më shumë kohë për t'u rrotulluar rreth boshtit të saj sesa për të bërë një xhiro të plotë rreth Diellit.
  • Diamantet "bien nga qielli": Në planetet si Jupiteri dhe Saturni, presioni atmosferik është aq i lartë sa shkencëtarët besojnë se atje bie shi diamantesh.
  • Gjurmët në Hënë: Meqenëse Hëna nuk ka erë apo ujë për t'i fshirë, gjurmët e këmbëve të astronautëve do të qëndrojnë atje për të paktën 100 milionë vjet.

3. Njeriu dhe Trupi 🧠

• Gjurma e gjuhës: Ashtu si shenjat e gishtave, edhe çdo njeri ka një gjurmë unike të gjuhës.
  • Kujtesa e hundës: Hunda e njeriut mund të mbajë mend deri në 50,000 aroma të ndryshme.
  • Bebet kanë më shumë kocka: Një i rritur ka 206 kocka, ndërsa një foshnje lind me rreth 300. Gjatë rritjes, disa prej tyre bashkohen me njëra-tjetrën.

4. Fakte "Të Çuditshme" 💡

• Eiffel-i rritet në verë: Për shkak të zgjerimit termik të hekurit nga nxehtësia, Kulla Eiffel mund të rritet deri në 15 centimetra gjatë muajve të nxehtë.
  • Lajthitë e Nutella-s: Nutella përdor rreth 25% të furnizimit botëror të lajthive çdo vit.
  • Shqipëria dhe bunkerët: Gjatë periudhës komuniste, në Shqipëri u ndërtuan rreth 173,371 bunkerë, një numër rekord për sipërfaqen e vendit.

Një kuriozitet "Bonus" për Ty:​

A e dini se është fizikisht e pamundur për shumicën e njerëzve të lëpijnë bërrylin e tyre? (Mos u shqetëso, sapo e provove dhe dështove, je në shoqëri të mirë me 99% të njerëzve!)

Për cilën fushë dëshiron të mësosh më shumë kuriozitete: për hapësirën, historinë, apo teknologjinë?

Back