- Reaction score
- 0
Kuriozitetet janë "ushqimi" i preferuar i mendjes njerëzore. Ato na kujtojnë se bota është shumë më e çuditshme dhe më interesante seç e mendojmë në përditshmërinë tonë.
Ja disa fakte magjepsëse të ndara në kategori, që me siguri do t'i tregosh në bisedën e radhës:
1. Natyra dhe Kafshët
2. Shkenca dhe Universi
3. Njeriu dhe Trupi
4. Fakte "Të Çuditshme"
Për cilën fushë dëshiron të mësosh më shumë kuriozitete: për hapësirën, historinë, apo teknologjinë?
Ja disa fakte magjepsëse të ndara në kategori, që me siguri do t'i tregosh në bisedën e radhës:
1. Natyra dhe Kafshët
- Oktapodët kanë tre zemra: Dy zemra pompojnë gjakun drejt mushkërive (shkrushkujve), ndërsa e treta e pompon në pjesën tjetër të trupit. Dhe sikur të mos mjaftonte kjo, gjaku i tyre është blu!
- Mjalti nuk prishet kurrë: Arkeologët kanë gjetur vazo me mjaltë në varret e lashta egjiptiane që janë mbi 3,000 vjet të vjetra dhe akoma janë krejtësisht të ngrënshme.
- Lopët kanë "shoqe të ngushta": Studimet tregojnë se lopët stresohen kur ndahen nga shoqet e tyre të preferuara dhe rrahjet e zemrës së tyre rriten.
2. Shkenca dhe Universi
- Një ditë në Venerë është më e gjatë se një vit: Venerës (Afërditës) i duhet më shumë kohë për t'u rrotulluar rreth boshtit të saj sesa për të bërë një xhiro të plotë rreth Diellit.
- Diamantet "bien nga qielli": Në planetet si Jupiteri dhe Saturni, presioni atmosferik është aq i lartë sa shkencëtarët besojnë se atje bie shi diamantesh.
- Gjurmët në Hënë: Meqenëse Hëna nuk ka erë apo ujë për t'i fshirë, gjurmët e këmbëve të astronautëve do të qëndrojnë atje për të paktën 100 milionë vjet.
3. Njeriu dhe Trupi
- Gjurma e gjuhës: Ashtu si shenjat e gishtave, edhe çdo njeri ka një gjurmë unike të gjuhës.
- Kujtesa e hundës: Hunda e njeriut mund të mbajë mend deri në 50,000 aroma të ndryshme.
- Bebet kanë më shumë kocka: Një i rritur ka 206 kocka, ndërsa një foshnje lind me rreth 300. Gjatë rritjes, disa prej tyre bashkohen me njëra-tjetrën.
4. Fakte "Të Çuditshme"
- Eiffel-i rritet në verë: Për shkak të zgjerimit termik të hekurit nga nxehtësia, Kulla Eiffel mund të rritet deri në 15 centimetra gjatë muajve të nxehtë.
- Lajthitë e Nutella-s: Nutella përdor rreth 25% të furnizimit botëror të lajthive çdo vit.
- Shqipëria dhe bunkerët: Gjatë periudhës komuniste, në Shqipëri u ndërtuan rreth 173,371 bunkerë, një numër rekord për sipërfaqen e vendit.
Një kuriozitet "Bonus" për Ty:
A e dini se është fizikisht e pamundur për shumicën e njerëzve të lëpijnë bërrylin e tyre? (Mos u shqetëso, sapo e provove dhe dështove, je në shoqëri të mirë me 99% të njerëzve!)Për cilën fushë dëshiron të mësosh më shumë kuriozitete: për hapësirën, historinë, apo teknologjinë?