What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

Peshkimi: Mes Detit dhe Lumit

Radioshqip

Administrator
Staff member
Reaction score
0
Gjuetia dhe peshkimi në Shqipëri janë dy aktivitete që ndërthurin traditën e lashtë, pasionin për natyrën dhe, vitet e fundit, nevojën urgjente për mbrojtjen e mjedisit. Edhe pse dikur shiheshin thjesht si mjete mbijetese, sot ato konsiderohen kryesisht si sporte ose hobi që kërkojnë disiplinë dhe licencim.

1. Peshkimi: Mes Detit dhe Lumit​

Peshkimi është një nga aktivitetet më popullore në vendin tonë, falë vijës bregdetare të gjatë dhe pasurisë me ujëra të ëmbla.

• Peshkimi Sportiv/Amator: Praktikohet masivisht në brigjet e Adriatikut dhe Jonit, si dhe në brigjet e liqeneve (Ohri, Shkodra, Prespa). Përdorimi i grepit është forma më e përhapur.
  • Peshkimi me Shpuzë (Nënujor): Një disiplinë sfiduese që kërkon aftësi të larta fizike, e përhapur kryesisht në jug të vendit.
  • Speciet kryesore: Në dete gjejmë gjerësisht kocin, levrekun dhe sardelen, ndërsa në ujërat e ëmbla dallohet trofta, korani (në Ohër) dhe krapi.

2. Gjuetia: Rregullat dhe Moratoriumi​

Ndryshe nga peshkimi, gjuetia në Shqipëri ka kaluar përmes sfidave të mëdha ligjore për shkak të dëmtimit të faunës.

• Moratoriumi i Gjuetisë: Prej disa vitesh, Shqipëria ka vendosur ndalime periodike (moratoriume) për gjuetinë e kafshëve të egra për të lejuar ripopullimin e pyjeve me specie si derri i egër, kaprolli dhe shpendët e ndryshëm.
  • Gjuetia e Shpendëve: Historikisht, gjuetia e shotave, patave dhe thëllëzave ka qenë shumë e zhvilluar, sidomos në zonat ligatinore si Karavastaja apo Narta (kur lejohet sezoni).
  • Roli i Shoqatave: Sot, gjuetia nuk është më "anarki". Gjuetarët duhet të jenë pjesë e shoqatave të licencuara, të kenë leje arme dhe të respektojnë rreptësisht kalendarin e gjuetisë.

3. Pajisjet dhe Teknikat​

Për të qenë një "mjeshtër" në këto fusha, pajisjet janë thelbësore:

• Për Peshkim: Galla (shkopinjtë), mullinjtë me teknologji të lartë, karremat artificialë (lures) dhe sonaret për gjetjen e peshkut në thellësi.
  • Për Gjueti: Armët e gjuetisë me tytë të lëmuar (çiftja), veshjet kamuflazh dhe, në shumë raste, qentë e stërvitur (Pointer, Setter) të cilët janë partnerë të pazëvendësueshëm.

4. Etika dhe Mjedisi​

Një trend në rritje në Shqipëri është parimi "Catch and Release" (Zëre dhe Lëshoje). Shumë peshkatarë sportivë i kthejnë peshqit përsëri në ujë pasi i peshojnë apo fotografojnë, duke treguar respekt për ekosistemin.

Kujdes: Gjuetia dhe peshkimi i paligjshëm (me korent, dinamit apo jashtë sezonit) dënohen ashpër me ligj dhe dëmtojnë trashëgiminë tonë natyrore.

A je më shumë i dhënë pas qetësisë së peshkimit, apo të tërheq adrenalina e gjuetisë nëpër pyje?

Back