What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

Protestantizmi Ungjillor

Radioshqip

Administrator
Staff member
Reaction score
0
Besimi Ungjillor (shpesh i njohur edhe si Protestantizmi Ungjillor) është një lëvizje brenda krishterimit që vendos theksin te përvoja personale e besimit dhe autoriteti suprem i Biblës. Në Shqipëri, komuniteti Ungjillor njihet si Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë (VUSH) dhe është një nga pesë bashkësitë fetare zyrtare në vend.

Ja disa pika kyçe për të kuptuar besimin ungjillor:

1. Shtylla e Besimit: Katër Karakteristikat​

Sipas historianëve dhe teologëve, lëvizja ungjillore bazohet në katër parime kryesore:

• Biblicizmi: Besimi se Bibla është fjala e frymëzuar e Zotit dhe udhërrëfyesi i vetëm e i pagabueshëm për besimin dhe jetën.
  • Përqendrimi te Kryqi: Theksi i madh te sakrifica e Jezu Krishtit në kryq si mjeti i vetëm për shpëtimin e njerëzimit.
  • Rilindja (Conversionism): Besimi se çdo person duhet të ketë një moment ktheje personale ose "lindje të dytë" shpirtërore, duke pranuar Jezusin si Zot dhe Shpëtimtar.
  • Aktivizmi: Detyra për të përhapur mesazhin e Ungjillit (Lajmit të Mirë) përmes misioneve dhe punëve bamirëse.

2. Historia e Ungjillorëve në Shqipëri​

Edhe pse shumë mendojnë se ky është një besim i ri në Shqipëri, ai ka rrënjë që në shekullin e XIX:

• Rilindja Kombëtare: Ungjillorët e parë shqiptarë luajtën një rol kyç në përhapjen e gjuhës shqipe. Familja e famshme Qiriazi (Gjerasimi, Gjergji, Sevastia dhe Parashqevia) ishin besimtarë ungjillorë. Ata hapën Shkollën e Parë të Vashave në Korçë dhe kontribuan në alfabetin e gjuhës shqipe.
  • Gjerasim Qiriazi: Konsiderohet babai i lëvizjes ungjillore në Shqipëri, duke themeluar "Vëllazërinë Ungjillore" në vitin 1892.
  • Rikthimi pas 1991: Pas rënies së komunizmit, misionarë nga e gjithë bota dhe shqiptarë që kishin ruajtur besimin në fshehtësi, riorganizuan kishat në të gjithë vendin.

3. Si duket një shërbesë Ungjillore?​

Ndryshe nga kishat tradicionale (Katolike apo Ortodokse), kishat ungjillore shpesh janë më pak formale:

• Muzika: Këndimi i këngëve të adhurimit (shpesh me instrumente moderne si kitara apo piano) është pjesë qendrore.
  • Predikimi: Pjesa më e gjatë e shërbesës është shpjegimi i një pjese nga Bibla nga ana e pastorit.
  • Thjeshtësia: Kishat zakonisht nuk kanë ikona, statuja apo veshje ceremoniale të rënda. Fokusimi është te mesazhi dhe bashkësia.

4. Dallimi midis "Protestant" dhe "Ungjillor"​

Ndonëse termat përdoren shpesh si sinonime, "Ungjillor" (Evangelical) është një grup brenda familjes së madhe protestante që është më konservator në besim dhe më aktiv në përhapjen e tij. Ata nuk kanë një papë apo patriark; çdo kishë lokale është shpesh e pavarur, por e lidhur në aleanca kombëtare e ndërkombëtare.

5. Roli në Shoqërinë Shqiptare Sot​

Sot, komuniteti ungjillor në Shqipëri është shumë aktiv në:

• Humanizëm: Përmes organizatave si "Fondacioni Shpresa" apo "Kryqi i Kuq" (në bashkëpunim), ata ndihmojnë shtresat në nevojë.
  • Edukimi: Vazhdojnë traditën e shkollave dhe kopshteve me standarde të larta.
  • Harmonia Fetare: Janë pjesë integrale e bashkëjetesës fetare në Shqipëri, duke u ulur në një tryezë me liderët e komuniteteve të tjera.

Një kuriozitet: Ungjillorët nuk e shohin fenë si një "trashëgimi familjare", por si një zgjedhje të vetëdijshme. Për këtë arsye, ata praktikojnë pagëzimin e të rriturve (me zhytje në ujë), kur personi është i aftë të deklarojë vetë besimin e tij.
A të intereson të dish më shumë për historinë e vëllezërve dhe motrave Qiriazi, apo për mënyrën se si janë të organizuara kishat ungjillore sot në qytetet tona?

Back