- Reaction score
- 0
Historia e shqiptarëve është një nga rrëfimet më mbresëlënëse të qëndresës dhe mbijetesës në kontinentin evropian. Si një nga popujt më të vjetër të Ballkanit, rrugëtimi i tyre kalon përmes qytetërimeve antike, pushtimeve perandorake dhe një lufte të pareshtur për pavarësi dhe identitet.
1. Rrënjët Antike: Ilirët
Historia shqiptare fillon me ilirët, një grup fisesh indo-evropiane që banonin në pjesën perëndimore të Ballkanit.- Mbretëritë Ilire: Fise si dardanët, taulantët dhe ardianët krijuan shtete të fuqishme. Mbretër si Bardhyli, Agroni dhe Mbretëresha Teuta sfiduan fuqitë e kohës, përfshirë Romën.
- Romanizimi: Pas luftërave iliro-romake, rajoni u bë pjesë e Perandorisë Romake. Megjithatë, ilirët ruajtën gjuhën dhe zakonet e tyre, duke i dhënë Romës edhe perandorë të shquar si Diokleciani dhe Kostandini i Madh.
2. Mesjeta dhe Epoka e Skënderbeut
Me ndarjen e Perandorisë Romake, trojet shqiptare mbetën nën Bizantin. Gjatë kësaj kohe nisi formësimi i principatave arbërore (Arbëria).- Gjergj Kastrioti - Skënderbeu: Në shekullin XV, Shqipëria u bë prita e Evropës kundër vrullit osman. Skënderbeu bashkoi princërit në Besëlidhjen e Lezhës (1444) dhe korri fitore legjendare për 25 vite rresht, duke u kthyer në Atlet të Krishtit dhe simbol kombëtar.
3. Sundimi Osman dhe Rilindja Kombëtare
Pas vdekjes së Skënderbeu, Shqipëria u pushtua nga Perandoria Osmane për gati 5 shekuj. Kjo periudhë solli ndryshime të mëdha sociale dhe fetare (islamizimin), por nuk e shua ndjenjën kombëtare.- Lidhja e Prizrenit (1878): Kur Perandoria po shembej, shqiptarët u organizuan për të mbrojtur trojet e tyre nga copëtimi i fqinjëve.
- Rilindja: Intelektualë si vëllezërit Frashëri, Pashko Vasa dhe Sami Frashëri punuan për gjuhën, shkollën dhe vetëdijen shqiptare nën moton: "Feja e shqiptarit është shqiptaria".
4. Pavarësia dhe Luftërat Botërore
Më 28 Nëntor 1912, Ismail Qemali ngriti flamurin në Vlorë, duke shpallur Shqipërinë shtet të pavarur. Megjithatë, Konferenca e Londrës (1913) la jashtë kufijve më shumë se gjysmën e trojeve shqiptare, përfshirë Kosovën.- Monarkia: Pas Luftës së Parë Botërore, Shqipëria u stabilizua nën udhëheqjen e Ahmet Zogut, i cili u shpall Mbret i Shqiptarëve në vitin 1928.
- Lufta e Dytë Botërore: Vendi u pushtua nga Italia fashiste dhe më pas Gjermania naziste. Shqiptarët dallohen historikisht si i vetmi popull në Evropë që doli nga lufta me më shumë hebrenj sesa kishte në fillim, falë kodit të Besës.
5. Regjimi Komunist dhe Izolimi
Pas vitit 1944, Shqipëria ra nën diktaturën e egër të Enver Hoxhës. Për 45 vite, vendi përjetoi një izolim total nga bota, ndalimin e fesë (1967) dhe një sistem bunkerizimi masiv. Pavarësisht industrializimit dhe zhdukjes së analfabetizmit, kostoja njerëzore dhe liria e munguar ishin dërrmuese.6. Shqipëria Moderne dhe Kosova
Rënia e komunizmit në vitin 1991 solli pluralizmin dhe rrugëtimin e vështirë drejt demokracisë.- Lufta e Kosovës (1998-1999): Pas dekadash shtypjeje, Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) dhe ndërhyrja e NATO-s i dhanë fund gjenocidit serb, duke çuar në Shpalljen e Pavarësisë së Kosovës në vitin 2008.
- Sot: Shqiptarët në Shqipëri, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe diasporë janë më të lidhur se kurrë. Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe në proces integrimi në Bashkimin Evropian.