What's new

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

"Vjosa" dhe Fitoret e Biodiversitetit

Radioshqip

Administrator
Staff member
Reaction score
0
Mjedisi në Shqipëri sot është një temë komplekse, ku ndërthuren bukuritë mahnitëse natyrore me sfidat e forta të zhvillimit urban dhe ndryshimeve klimatike. Në vitin 2026, vëmendja ndaj mjedisit ka kaluar nga thjesht "pastrimi i mbetjeve" në një diskutim më të thellë mbi qëndrueshmërinë.

Ja një përmbledhje e situatës aktuale:

1. "Vjosa" dhe Fitoret e Biodiversitetit​

Një nga lajmet më të mira mbetet mbrojtja e Lumit Vjosa si Park Kombëtar i lumit të fundit të egër në Evropë. Kjo ka krijuar një model të ri për Shqipërinë:

• Turizmi Ekologjik: Vjosa dhe zonat si Alpet e Shqipërisë (Valbona e Thethi) po tërheqin vizitorë që duan natyrën e paprekur, duke i dhënë vlerë ekonomike ruajtjes së mjedisit dhe jo shkatërrimit të tij.

2. Sfida e Mbetjeve dhe Plastikës​

Pavarësisht nismave për ndalimin e qeseve plastike, mbetjet mbeten një problem "thimbës":

• Riciklimi: Edhe pse ka plane për menaxhimin e mbetjeve, shkalla e riciklimit në burim mbetet e ulët.
  • Lumenjtë si kanale mbetjesh: Pas çdo rrebeshi shiu, lumenjtë si Ishmi apo Shkumbini transportojnë sasi të mëdha mbetjesh drejt detit, gjë që dëmton imazhin e Shqipërisë turistike.

3. Cilësia e Ajrit në Zonat Urbane​

Tirana dhe qytetet e mëdha po përballen me presionin e madh të makinave dhe ndërtimeve:

• Pistat e biçikletave dhe Zonat Pedonale: Ka një përpjekje për të zgjeruar hapësirat e gjelbra dhe korsitë e biçikletave për të reduktuar emetimet e gazrave.
  • Pylli Orbital: Mbjellja e pemëve rreth qyteteve po tentohet si një "mushkëri" artificiale për të filtruar ajrin e ndotur.

4. Energjia e Gjelbër​

Shqipëria është në një pozitë unike pasi prodhon pothuajse 100% të energjisë nga burimet e rinovueshme (hidrocentralet):

• Diversifikimi: Sot po investohet fort në energjinë diellore (si parku i Karavastasë) dhe atë të erës, për të mos varur sigurinë energjetike vetëm nga rënia e shiut.

5. Ndryshimet Klimatike dhe Bregdeti​

Si një vend mesdhetar, Shqipëria është shumë e ndjeshme ndaj ngrohjes globale:

• Erozioni: Bregdeti i Adriatikut (sidomos zona e Shëngjinit dhe Vlorës) po përballet me rritjen e nivelit të detit dhe humbjen e sipërfaqeve të rërës.
  • Zjarret në pyje: Gjatë verës, periudhat e gjata të thatësirës kanë rritur rrezikun e zjarreve, duke kërcënuar mushkëritë tona të gjelbra.

Çfarë po ndryshon në mentalitet?​

Gjëja më pozitive sot është ndërgjegjësimi i të rinjve. Aktivizmi mjedisor nuk është më një fjalë e huaj; nxënësit dhe studentët po kërkojnë më shumë llogari për mbrojtjen e pyjeve dhe pastrimin e plazheve.

Një fakt interesant: Shqipëria ka një nga biodiversitetet më të pasura në Evropë për kilometër katror, duke u bërë shtëpi për specie të rralla si Rrëqebulli i Ballkanit apo Pelikani Kaçurrel.
A mendon se ndëshkimet me gjoba të rënda janë zgjidhja për ndotjen, apo gjithçka fillon nga edukimi në shkollë?

Back