- Reaction score
- 0
Mjedisi në Shqipëri sot është një temë komplekse, ku ndërthuren bukuritë mahnitëse natyrore me sfidat e forta të zhvillimit urban dhe ndryshimeve klimatike. Në vitin 2026, vëmendja ndaj mjedisit ka kaluar nga thjesht "pastrimi i mbetjeve" në një diskutim më të thellë mbi qëndrueshmërinë.
Ja një përmbledhje e situatës aktuale:
Ja një përmbledhje e situatës aktuale:
1. "Vjosa" dhe Fitoret e Biodiversitetit
Një nga lajmet më të mira mbetet mbrojtja e Lumit Vjosa si Park Kombëtar i lumit të fundit të egër në Evropë. Kjo ka krijuar një model të ri për Shqipërinë:- Turizmi Ekologjik: Vjosa dhe zonat si Alpet e Shqipërisë (Valbona e Thethi) po tërheqin vizitorë që duan natyrën e paprekur, duke i dhënë vlerë ekonomike ruajtjes së mjedisit dhe jo shkatërrimit të tij.
2. Sfida e Mbetjeve dhe Plastikës
Pavarësisht nismave për ndalimin e qeseve plastike, mbetjet mbeten një problem "thimbës":- Riciklimi: Edhe pse ka plane për menaxhimin e mbetjeve, shkalla e riciklimit në burim mbetet e ulët.
- Lumenjtë si kanale mbetjesh: Pas çdo rrebeshi shiu, lumenjtë si Ishmi apo Shkumbini transportojnë sasi të mëdha mbetjesh drejt detit, gjë që dëmton imazhin e Shqipërisë turistike.
3. Cilësia e Ajrit në Zonat Urbane
Tirana dhe qytetet e mëdha po përballen me presionin e madh të makinave dhe ndërtimeve:- Pistat e biçikletave dhe Zonat Pedonale: Ka një përpjekje për të zgjeruar hapësirat e gjelbra dhe korsitë e biçikletave për të reduktuar emetimet e gazrave.
- Pylli Orbital: Mbjellja e pemëve rreth qyteteve po tentohet si një "mushkëri" artificiale për të filtruar ajrin e ndotur.
4. Energjia e Gjelbër
Shqipëria është në një pozitë unike pasi prodhon pothuajse 100% të energjisë nga burimet e rinovueshme (hidrocentralet):- Diversifikimi: Sot po investohet fort në energjinë diellore (si parku i Karavastasë) dhe atë të erës, për të mos varur sigurinë energjetike vetëm nga rënia e shiut.
5. Ndryshimet Klimatike dhe Bregdeti
Si një vend mesdhetar, Shqipëria është shumë e ndjeshme ndaj ngrohjes globale:- Erozioni: Bregdeti i Adriatikut (sidomos zona e Shëngjinit dhe Vlorës) po përballet me rritjen e nivelit të detit dhe humbjen e sipërfaqeve të rërës.
- Zjarret në pyje: Gjatë verës, periudhat e gjata të thatësirës kanë rritur rrezikun e zjarreve, duke kërcënuar mushkëritë tona të gjelbra.
Çfarë po ndryshon në mentalitet?
Gjëja më pozitive sot është ndërgjegjësimi i të rinjve. Aktivizmi mjedisor nuk është më një fjalë e huaj; nxënësit dhe studentët po kërkojnë më shumë llogari për mbrojtjen e pyjeve dhe pastrimin e plazheve.A mendon se ndëshkimet me gjoba të rënda janë zgjidhja për ndotjen, apo gjithçka fillon nga edukimi në shkollë?Një fakt interesant: Shqipëria ka një nga biodiversitetet më të pasura në Evropë për kilometër katror, duke u bërë shtëpi për specie të rralla si Rrëqebulli i Ballkanit apo Pelikani Kaçurrel.